QNB Finansinvest Finans Odak

İrem Dışpınar 31 Temmuz 2024 Çarşamba
Fed’in faizde değişikliğe gitmesi beklenmiyor, sözsel yönlendirmesi önemli…

BIST 100 Endeksi Moody’s’in 11 yılın ardından ilk kez not artırımına gitmesi ve iki basamak artırım gerçekleştirmesi sonrasında 11.200’ün üzeri ile zirve seviyelere yükselmişti. Endeks teknik olarak ulaştığı seviyelerin ardından beklentinin satılması ile geçen hafta düzeltme hareketi içerisine girmişti. Endeks 10.800’ün ardından dün de 10.700 desteğinin hafif altına geri çekildi. Dün %0,4 düşüş gösteren endeksin iki günlük kaybı %1,9 oranında gerçekleşti. Endeksin 10.700 seviyesinin üzerinde hareket etmesi, kısa vadeli dip oluşumu ve düzeltmenin tamamlanması için önemli. 10.700‘ün üzerinde kalınması ile artık kısa vadeli dönüşün gerçekleşebileceğini söyleyebiliriz. Ancak bu seviyenin aşağı kırılması halinde 10.600 desteğine doğru geri çekilme riski bulunuyor. Endekste gün içerisinde 10.700’ün altının olası bir şekilde test edilmesi sonrasında dip oluşumunun tamamlanabileceğine ihtimal veriyoruz. Dolayısıyla da 10.700’ün üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir. Bankacılık endeksinde ise 14.400 desteği yakından takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde hareket etmesi bankacılık endeksinin ikili dip oluşumu göstermesi ve yeniden yönünü yukarı çevirmesi için önemli. Bu akşam Fed’in politika faiz aralığını son aylarda olduğu gibi %5,25-%5,50’de sabit bırakması bekleniyor. Hatırlanacağı üzere; Fed Başkan Powell komite yarıyıl sunumlarında, son enflasyon verilerinin, mütevazi bir ilerleme gösterdiğini, daha fazla iyi verinin enflasyonun %2'ye doğru sürdürülebilir şekilde hareket ettiğine dair güvenlerini güçlendireceğini belirtmişti. Powell; politika kararlarını toplantıdan toplantıya aldıklarını, politika kısıtlamalarını çok erken veya çok fazla azaltmanın enflasyonda görülen ilerlemeyi durdurabileceğini, tersine çevirebileceğini ifade etmişti. Fed son toplantı kararında federal fon oranına ilişkin tahminini yıl sonu için %4,6'dan %5,1'e çıkarmıştı. Yapılan revizyon Fed'in bu yıl 25 baz puanlık bir faiz indirimi öngördüğüne işaret ediyor. Önümüzdeki yıl ise Fed dört faiz indirimi öngörüsünde bulunuyor. Bu akşamki karar sonrasında Fed’in üç karar toplantısının daha bulunduğunu belirtelim. Son aylarda açıklanan verilere bağlı olarak Fed’den bir sonraki toplantı olan Eylül ayında ağırlıklı olarak faiz indirimi bekleniyor. Her ne kadar Powell bu zamana kadar faiz indirim konusunda net sinyal vermese de, Eylül ayı için artık parasal gevşemeye yönelik sözsel yönlendirme gerçekleştireceğini, faiz indirim sinyali vereceğini, yeni politikaya daha yakın olduklarına dair mesaj vereceğini değerlendiriyoruz. Powell’ın piyasaları hazırlayacak şekilde Eylül’de faiz indirimine yönelik güçlü ifadeler kullanması küresel risk iştahına olumlu yansıyabilir. Diğer yandan yarın BoE’nin politika faiz oranını 25 baz ile %5’e indirmesi bekleniyor. ABD’de Cuma günkü tarım dışı istihdam verisi para politikasının devamı üzerinde etkili olacaktır.



EUR/USD paritesi Fed’in toplantısı öncesinde dolar lehine hareketle 1,08-1,09 bandının alt tarafına geri çekilmiş durumda. Bu akşam Fed’in faiz kararında vereceği mesajlar önemli olacak. Karar öncesinde parite bekleme havasında seyir izleyebilir. 1,08 seviyesi tepki açısından öne çıkıyor. Bu seviyenin altında alçalan trendin devamı ile 1,0770 sonraki destek olarak takip edilebilir. 1,0870 önemli direnç olarak korunuyor. Kısa vadeli görünümün güçlenmesi için paritenin 1,0870 direncini aşması gerekiyor. Sonraki direnç seviyesi ise 1,09’da bulunuyor. Dolar kuru 33,00 olan psikolojik direncinin yeniden üzerine yükseldi. 33,00 seviyesinin önemli bir eşik olduğunu vurgulayalım. Kurda 33,15-33,20 bölgesi direnç aralığı olarak öne çıkıyor. Yükseliş eğiliminin devam etmemesi için kurun bu bölgenin altında kalması önemli. 32,80 ise ana destek konumunda. 32,80 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi geri çekilme için izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece kurda tepki alımlarının geldiğini görebiliriz.


Petrol fiyatları kısa vadeli aşağı yönlü trendde hareket ediyor. Brent petrolde 76,70 dolar destek, 81,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları kısa vadeli dip seviyelerden bulduğu destek sonrasında 2400 dolar direncinin üzerine yükseldi. Böylece altın onsta kısa vadeli dönüşün gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Altın onsta Fed’in vereceği mesajlar etkili olacaktır. 2400 doların üzerinde kısa vadeli yükselen trendin devamı ile birlikte 2432 dolar direncine yükseliş gösterebilir. 2350 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm tarafında olumlu seyir korunuyor olacak. Gram altının da, altın onsun desteği ile yukarı yönlü hareket gösterme potansiyeli bulunuyor. 2500 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. Kısa vadede 2570 ve 2580 TL direnç seviyelerine doğru yönelim gösterebilir.

 
İkon-ok
İrem Dışpınar 30 Temmuz 2024 Salı
Endekste 10.700’ün üzerinde kalınması dip oluşumu için önemli…

BIST 100 Endeksi Moody’s’in 11 yılın ardından ilk kez not artırımına gitmesi ve iki basamak artırım gerçekleştirmesi sonrasında 11.200’ün üzeri ile zirve seviyelere yükselmişti. Endeks teknik olarak ulaştığı seviyelerin ardından beklentinin satılması ile geçen hafta düzeltme hareketi içerisine girmişti. Endeks 10.800 desteğinin altına geri çekilirken, dün günü %1,5 düşüşle tamamladı. Endeksin 10.700 destek seviyesinin üzerinde kalması kısa vadeli dip oluşumu ve düzeltme hareketinin geride kalması için önemli. 10.700 desteğinin üzerinde kalınması ile artık kısa vadeli dönüşün gerçekleşebileceğini söyleyebiliriz. Ancak bu seviyenin aşağı kırılması halinde 10.600 desteğine doğru geri çekilme riski bulunuyor. Endekste gün içerisinde 10.700’ün altının olası bir şekilde test edilmesi sonrasında dip oluşumunun tamamlanabileceğine ihtimal veriyoruz. Dolayısıyla da 10.700’ün üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir. Bankacılık endeksinde ise 15.000-14.800 destek aralığı yakından takip edilebilir. Bu bölgenin üzerinde kalması bankacılık endeksinin yeniden yönünü yukarı çevirmesi için önemli. Haftanın ajandasına baktığımızda; yarın Fed’in, Perşembe günü BoE’nin faiz kararı bulunuyor. Yarın ABD’de ADP özel sektör istihdamı, Perşembe günü Avrupa’da ve ABD’de imalat endeksleri, Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdamı açıklanacak. Fed’in politika faiz aralığını son aylarda olduğu gibi %5,25-%5,50’de sabit bırakması bekleniyor. Hatırlanacağı üzere; Fed Başkan Powell komite yarıyıl sunumlarında, son enflasyon verilerinin, mütevazi bir ilerleme gösterdiğini, daha fazla iyi verinin enflasyonun %2'ye doğru sürdürülebilir şekilde hareket ettiğine dair güvenlerini güçlendireceğini belirtmişti. Powell; politika kararlarını toplantıdan toplantıya aldıklarını, politika kısıtlamalarını çok erken veya çok fazla azaltmanın enflasyonda görülen ilerlemeyi durdurabileceğini, tersine çevirebileceğini ifade etmişti. Fed son toplantı kararında federal fon oranına ilişkin tahminini yıl sonu için %4,6'dan %5,1'e çıkarmıştı. Yapılan revizyon Fed'in bu yıl 25 baz puanlık bir faiz indirimi öngördüğüne işaret ediyor. Önümüzdeki yıl ise Fed dört faiz indirimi öngörüsünde bulunuyor. Yarınki karar sonrasında Fed’in üç toplantısının daha bulunduğunu belirtelim. Son aylarda açıklanan verilere bağlı olarak Fed’den bir sonraki toplantı olan Eylül ayında ağırlıklı olarak faiz indirimi bekleniyor. Her ne kadar Powell bu zamana kadar faiz indirim konusunda net sinyal vermese de, Eylül ayı için artık parasal gevşemeye yönelik sözsel yönlendirme gerçekleştireceğini, faiz indirim sinyali vereceğini, yeni politikaya daha yakın olduklarına dair mesaj vereceğini değerlendiriyoruz. Powell’ın piyasaları hazırlayacak şekilde Eylül’de faiz indirimine yönelik güçlü ifadeler kullanması küresel risk iştahına olumlu yansıyabilir. Diğer yandan BoE’nin politika faiz oranını 25 baz ile %5’e indirmesi bekleniyor. ABD’de Cuma günkü tarım dışı istihdam verisi para politikasının devamı üzerinde etkili olacaktır.



EUR/USD paritesi ABD’de beklentileri aşan büyüme verisi sonrasında yukarı yönlü hareket göstermekte zorlandı. Parite dolar lehine hareketle 1,08-1,09 bandının alt tarafına geri çekilmiş durumda. Yarın akşam Fed’in faiz kararında vereceği mesajlar önemli olacak. Karar öncesinde parite bekleme havasında seyir izleyebilir. 1,08 seviyesi tepki açısından öne çıkıyor. Bu seviyenin altında alçalan trendin devamı ile 1,0770 sonraki destek olarak takip edilebilir. 1,0870 önemli direnç olarak korunuyor. Kısa vadeli görünümün güçlenmesi için paritenin 1,0870 direncini aşması gerekiyor. Sonraki direnç seviyesi ise 1,09’da bulunuyor. Dolar kuru 33,00 olan psikolojik direncinin yeniden üzerine yükseldi. 33,00 seviyesinin önemli bir eşik olduğunu vurgulayalım. Kurda 33,15-33,20 bölgesi direnç aralığı olarak öne çıkıyor. Yükseliş eğiliminin devam etmemesi için kurun bu bölgenin altında kalması önemli. 32,80 ise ana destek konumunda. 32,80 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi geri çekilme için izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece kurda tepki alımlarının geldiğini görebiliriz.


Petrol fiyatları kısa vadeli aşağı yönlü trendde hareket ediyor. Brent petrolde 76,70 dolar destek, 81,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2500 dolar seviyesine doğru yönelimde güç kaybına uğramış ve düzeltme hareketi içerisine girmişti. Altın onsta Fed’in vereceği mesajlar etkili olacaktır. 2350 dolar desteği üzerinde kaldığı sürece kısa vadeli dönüş eğiliminden bahsedebiliriz. Bu seviye kısa vadeli dip olarak takip edilebilir. 2400 dolar ana direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması ile kısa vadeli alçalan trend yukarı tamamlanıyor olacak. Bu durumda yeniden altın onsta yükselen trend başlayabilir. Altın onsun ilk etapta 2432 dolar direncine yöneldiğini görebiliriz. Gram altının da, altın onsun desteği ile yukarı yönlü hareket gösterme potansiyeli bulunuyor. 2500 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. Kısa vadede 2570 TL olan ana direnç seviyesine doğru yönelim gösterebilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 12 Temmuz 2024 Cuma
Endekste üçgen formasyonun üzerinde görünüm güçlü, yeni zirveler görebiliriz…

BIST 100 Endeksi 11.000 direncine yükseliş sonrasında kısa vadeli düzeltme içerisinde hareket ederken, 10.700 ana desteğine geri çekilmişti. Endeks bu seviyeden gelen tepki alımları ile tekrardan yönünü yukarı çevirdi ve kısa vadeli alçalan trendinin üzerine yükseldi. Buna paralel endeks 11.000 olan ana direncinin üzerine yönelim ile günü %2,6 yükselişle tamamladı. BIST 100’ün yukarı yönlü hareketine öncülük eden bankacılık endeksi ise %4,6 değer kazandı. Endekste 10.700’ün aynı zamanda üçgen formasyonun üzerinde kalması için önemli bir seviye olduğunu belirtelim. Endeks 10.700 ile bu üçgen sıkışmanın üzerinde kısa vadeli yükselen trendine başlamış oldu. Bu formasyon oluşumu endekste önümüzdeki dönemde yükselişin devamına işaret ediyor. Kısa vadede 11.088 olan tarihi zirvesinin aşılması ile 11.200 olan sonraki direncine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 10.800 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.800’ün üzerinde trade pozisyonları korunabilir. Daha uzun vadede ise üçgen formasyonunun üzerinde kalması ile birlikte bu oluşumun gereği olarak endekste önümüzdeki dönemde 12.000’e doğru yükselişin devamını bekleriz. Bankacılık endeksinde son aylarda mevcut olan sıkışmanın trend direnci 16.000’de bulunuyor. Dolayısıyla da bu seviyenin aşılması ile yeni bir yükselen trendin başladığını ve yukarı yönlü hareketin ileri taşındığını görebiliriz. 15.000 desteğinin üzerinde ise görünüm olumlu. 19 Temmuz’da Moody’s’ten not artırım beklentilerinin bulunduğunu vurgulayalım. Yabancı yatırımcılar ile toplantıların gerçekleşmesinin yanı sıra kredi not artırımlarının devam etmesinin BIST’in performansı açısından olumlu olduğunu belirtelim. Hazine ve Maliye Bakan Mehmet Şimşek, dezenflasyon döneminin başında olunduğunu, enflasyonla mücadelede en zorunun geride kaldığını ve program çalıştığını ifade etti. TCMB Başkanı Fatih Karahan yatırımcı toplantısında enflasyon göstergelerinin çekirdek enflasyon tarafında düşüşe işaret ettiğini, sıkı para politikası duruşunun sürdüğünü, farklı araçları kullanarak sistemdeki likidite fazlasının da aktif bir şekilde sterilize edildiğini belirtti. Yurtdışı yerleşikler gri listeden çıkış sonrası daha belirgin portföy girişi gerçekleştirdi. Yabancılar geçen hafta 10 Mayıs haftasından sonra ilk kez alıma geçerken 156,4 milyon dolarlık hisse senedi girişi oldu. Yurtdışı yerleşikler, 5 Temmuz haftasında 1,48 milyar dolarlık tahvil alımı yaptı. Böylece yabancılar yaklaşık son 1,5 ayın en güçlü DİBS alımını gerçekleştirirken, yılbaşından bu yana toplam DİBS alımları 9,61 milyar dolara yükseldi. ABD’de Haziran ayı enflasyon verileri beklentilerin altında açıklandı. Enflasyonda aylık bazda %0,1 ile Mayıs 2020’den bu yana ilk kez negatif oran görüldü. Yıllık manşet enflasyon %3,3’ten %3’e, çekirdek enflasyon %3,4’ten %3,3’e geriledi. Rakamlar önceki aylarda olduğu gibi enflasyonun soğuduğuna işaret etti. Verilerin ardından Eylül ayına dair faiz indirim olasılığı %73’ten %89 civarına yükseldi.



EUR/USD paritesi Fed Başkanı Powell’ın yarıyıl sunumları sonrasında 1,08 desteğinin üzerindeki olumlu seyrini korumayı başardı. Parite ABD’de enflasyon verilerinin ardından doların güç kaybtmesi ile 1,09 olan ana direncine yöneldi. 1,08 seviyesi geçtiğimiz yılın Temmuz ayından bu yana oluşan alçalan trend direncine işaret ediyor. Dolayısıyla da paritede 1,09 direncinin üzeri uzun vadeli görümün güçlenmesi adına öne çıkıyor. 1,08 desteğinin üzerinde kısa vadeli yükselen trend devam ediyor olacak. Dolar kuru 33,00 olan önemli ve psikolojik direncine doğru hareketlilik sonrasında yeniden güç kaybına uğradı. Dolayısıyla da dolar kuru bu seviyenin altında kalmaya devam ediyor. 33,00 seviyesinin önemli bir eşik olduğunu vurgulayalım. 32,50 ise ana destek konumunda. 32,50 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi geri çekilme için önemli. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece kurda tepki alımlarının geldiğini görebiliriz.


Petrol fiyatları kısa vadeli tepki çabasında güç kaybına uğruyor. Brent petrolde 83,00 dolar destek, 85,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları geçtiğimiz günlerden itibaren kısa vadeli üçgen sıkışmasının üzerinde hareket ediyor. ABD tahvil faizlerindeki düşüş ile ise bu sıkışmanın üzerinde 2400 dolar direncinin üzerine yükseldi. Buna paralel altın ons fiyatlarında kısa vadeli yükselen trend başlamış oldu. 2400 dolar destek haline geldi. Altın ons bu seviyenin üzerinde 2430 ve 2450 dolar dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 2370 dolar desteğnin üzerinde kısa vadeli yön görünüyor. Gram altın, altın onstaki yükseliş ile 2500 TL’nin üzerinde kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamladı. 2500 TL desteğinin üzerinde görünüm güçlü. 2560 TL direncinin aşılması ile 2595 TL olan tarihi zirve seviyesine doğru yönelim sergileyebilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 11 Temmuz 2024 Perşembe
Endekste 10.700 ile üçgen sıkışmanın üzerinde kalınması için önemli…

BIST 100 Endeksi 11.000 direncine yükseliş sonrasında kısa vadeli düzeltme içerisinde hareket ediyor. Endeks 10.700 olan önemli destek seviyesine geri çekilmede dün tepki alımları ile karşılaştı ve devam eden işlemlerde gün içi kayıplarının bir kısmını geri aldı. Endeksin aynı zamanda üçgen sıkışmasının üzerinde kaldığını belirtelim. Endekste 10.700 ilk planda destek olarak takip edilebilir. Endeksin 10.700 desteğini koruması üçgen formasyonunun üzerindeki hareketine devam etmesi açısından önemli. Bu formasyon oluşumu endekste önümüzdeki dönemde yükseliş potansiyeline işaret ediyor. Dolayısıyla da 10.700’ün üzerinde endekste kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 10.900 direncinin üzeri ise 11.000 ve 11.088 olan tarihi zirvesine doğru yükseliş için öne çıkıyor. Olası geri çekilmelerde ise 10.600 sonraki destek olarak izlenebilir. Bankacılık endeksinde son aylarda mevcut olan sıkışmanın direnci 16.000 seviyesinde bulunuyor. Bankacılık endeksi bu seviyeye doğru direnç ile karşılaşarak sıkışmasını yukarı tamamlayamadı. Böylece gelen kâr satışları ile birlikte 15.000 desteğinin altını test etti. Son durumda bankacılık endeksinde 15.000-14.800 destek bölgesinin üzerinde kalınması olumlu görünümün korunması için takip edilebilir. Bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Fatih Karahan bir yabancı yatırım bankası tarafından İstanbul'da düzenlenecek yatırımcı toplantısına katılacak. Dolayısıyla da BIST, yabancı yatırımcılar ile temasların devam etmesine yönelik olumlu algılama ile destek bulma çabası gösterebilir. Diğer yandan 19 Temmuz’da Moody’s’ten not artırım beklentilerinin bulunduğunu vurgulayalım. Yabancı yatırımcılar ile toplantıların gerçekleşmesinin yanı sıra kredi not artırımlarının devam etmesi BIST’in performansı açısından olumlu. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Fed Başkan Powell Salı günkü yarıyıl sunumunun aynısını dün Finansal Hizmetler Komitesi’nin üyelerine gerçekleştirdi. Powell soru cevap kısmında; enflasyonun düşüş eğiliminde olduğuna dair biraz güveni olduğunu ancak sürdürülebilir şekilde %2'ye düştüğünden yeterince emin olduğunu söylemeye henüz hazır olmadığını belirtti. Powell, verilerin bütününü dikkate aldıklarını ve ulaşılması gereken belirli bir rakam olmadığını ifade etti. Powell son verilerin ilerleme gösterdiğini ve daha fazla iyi verinin enflasyonun %2 hedefine düştüğüne dair güveni güçlendireceğini vurguladı. Bugün ABD’de açıklanacak olan Haziran ayı enflasyon verileri piyasaların radarında olacak. Yıllık manşet enflasyonun %3,3’ten %3,1’e gerilemesi, çekirdek enflasyonun ise %3,4’te kalması bekleniyor. Son dönemde ABD’de enflasyon verileri geri çekilirken, fiyatlar genel düzeyi hafif soğumaya işaret ediyor. Dolayısıyla da Haziran ayı verilerinde son aylarda olduğu gibi geri çekilmenin devam edip etmeyeceği risk iştahının seyri ve faiz indirim beklentilerini şekillendirmesi adına önemli olacak. Son durumda ABD borsalarından S&P 500 ve Nasdaq Endeksi zirve seviyelerde hareket ediyor.






EUR/USD paritesi Fed Başkanı Powell’ın yarıyıl sunumları sonrasında 1,08 desteğinin üzerindeki olumlu seyrine devam ediyor. Paritede kısa vadeli yükselen trendde güçlü görünümün korunması ve yükseliş eğiliminin devam etmesi için 1,08 desteğinin üzerinde kalınması öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde 1,09 ana direnç olmayı sürdürüyor. 1,0760 ise ikincil destek olarak izlenebilir. ABD enflasyon verilerinin düşüş göstermesi doların küresel çapta güç kaybetmesine neden olabilir. Bu durumda parite 1,09 direncine yükseliş sergileyebilir. Aksi durumda ise parite 1,08 desteğinin altına geri çekilebilir. Dolar kuru 33,00 olan önemli ve psikolojik direncine doğru hareketlilik sonrasında güç kaybına uğradı. Dolayısıyla da dolar kuru bu seviyenin altında kalmaya devam ediyor. 33,00 seviyesinin önemli bir eşik olduğunu vurgulayalım. 32,50 ise ana destek konumunda. 32,50 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi geri çekilme için önemli. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece kurda tepki alımlarının geldiğini görebiliriz.


Petrol fiyatları kısa vadeli alçalan trendde hareket ediyor. Brent petrolde 83,00 dolar destek, 85,50 dolar ise direnç seviyesidir. 2350 dolar desteğinden yukarı tepki gösteren altın ons fiyatlarında bant hareketi korunuyor. Altın onsta 2350 dolar önemli destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek. Dolayısıyla da altın onsun 2350 doların üzerinde kalması yukarı tepkinin devam etmesi için önemli. 2400 doların aşılması ile yükselişin 2430 ve 2450 dolar dirençlerine doğru devamı için takip edilebilir. Gram altın, yeniden 2500 TL’nin üzerine tepki gösterdi. Gram altın kısa vadede 2500 TL’nin üzerinde 2540 TL direncine doğru hareketlilik sergileyebilir. 2460 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim.

 
İkon-ok
İrem Dışpınar 10 Temmuz 2024 Çarşamba
Endekste 10.700 önemli destek olarak takip edilebilir…

 

BIST 100 Endeksi son günlerde 11.000 direncine yönelim gösterse de, bu seviyeyi aşmakta zorlandı. Buna paralel endeks 11.000 seviyesinde direnç ile karşılaşırken, güç kaybına uğradı. Endekste 10.700 ilk planda destek olarak takip edilebilir. Endeksin 10.700 desteğini koruması üçgen formasyonunun üzerinde kalması için önemli. Bu formasyon oluşumu endekste önümüzdeki dönemde yükseliş potansiyeline işaret ediyor. Dolayısıyla da 10.700’ün üzerinde endekste kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 10.900 direncinin üzeri ise 11.000 ve ve 11.088 olan tarihi zirve seviyesine doğru yükseliş için öne çıkıyor. Olası geri çekilmelerde ise 10.600 sonraki destek olarak izlenebilir. Bankacılık endeksinde son aylarda mevcut olan sıkışmanın direnci 16.000 seviyesinde bulunuyor. Bankacılık endeksi bir kez daha bu seviyeye doğru direnç ile karşılaştı ve sıkışmasını yukarı tamamlayamadı. 15.000 desteğinin üzerinde kalması olumlu görünümün korunması için takip edilebilir. Yarın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Fatih Karahan bir yabancı yatırım bankası tarafından İstanbul'da düzenlenecek yatırımcı toplantısına katılacak. Dolayısıyla da BIST, yabancı yatırımcılar ile temasların devam etmesine yönelik olumlu algılama ile destek bulma çabası gösterebilir. Diğer yandan 19 Temmuz’da Moody’s’ten not artırım beklentilerinin bulunduğunu vurgulayalım. Yabancı yatırımcılar ile toplantıların gerçekleşmesinin yanı sıra kredi not artırımlarının devam etmesi BIST’in performansı açısından olumlu. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Fed Başkan Powell komite yarıyıl sunumunda, bu yılın ilk çeyreğine ait verilerin faiz oranını düşürmek için güveni desteklemediğini, ancak son enflasyon verilerinin, mütevazi bir ilerleme gösterdiğini belirtti. Powell; daha fazla iyi verinin, enflasyonun %2'ye doğru sürdürülebilir şekilde hareket ettiğine dair güvenlerini güçlendireceğini ve politika kararlarını toplantıdan toplantıya aldıklarını, politika kısıtlamalarını çok erken veya çok fazla azaltmanın enflasyonda görülen ilerlemeyi durdurabileceğini, tersine çevirebileceğini ifade etti. Powell’ın faiz indirim adımına yönelik net sinyal vermediğini belirtelim. Powell bugünkü diğer yarıyıl sunumunda benzer mesajlar verebilir. Yarın ABD’de açıklanacak olan Haziran ayı enflasyon verileri piyasaların radarında olacak. Yıllık manşet enflasyonunun %3,3’ten %3,1’e gerilemesi, çekirdek enflasyonun ise %3,4 seviyesinde kalması bekleniyor. Son dönemde ABD’de enflasyon verileri geri çekilirken, fiyatlar genel düzeyi hafif soğumaya işaret ediyor. Dolayısıyla da Haziran ayı verilerinde son aylarda olduğu gibi geri çekilmenin devam edip etmeyeceği risk iştahının seyri ve faiz indirim beklentilerini şekillendirmesi adına önemli olacak. Son durumda ABD borsalarından S&P 500 ve Nasdaq Endeksi kısa vadeli yükselen trendde zirve seviyelerde hareket ediyor.



Fed Başkanı Powell’ın gerçekleştirdiği sunumda faiz indirime yönelik olarak mesafeli duruşunu koruması ile dolar yeniden güç kazandı. Buna paralel EUR/USD 1,08 desteğine doğru geri çekildi. Paritede kısa vadeli yükselen trendde güçlü görünümün korunması ve yükseliş eğiliminin devam etmesi için 1,08 desteğinin üzerinde kalınması öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde 1,09 ana direnç olmayı sürdürüyor. 1,0760 ise ikincil destek olarak izlenebilir. Powell’ın açıklamaları sonrasında gelişmekte olan ülke kurları yukarı yönde tepki gösterdi. Dolar kuru buna paralel hareketle de 33,00 olan önemli ve psikolojik direncine doğru hareketlilik sergiliyor. 33,00 seviyesinin önemli bir eşik olduğunu vurgulayalım. 32,50 ise ana destek konumunda. 32,50 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi geri çekilme için önemli. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece kurda tepki alımlarının geldiğini görebiliriz.


Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendinin ardından aşağı yönlü seyir izliyor. Brent petrolde 83,00 dolar destek, 85,50 dolar ise direnç seviyesidir. Kısa vadeli üçgen sıkışmasını yukarı tamamlayan ve 2400 dolar direncine yönelen altın ons fiyatları güç kaybına uğradı. Altın onsta 2350 dolar önemli destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek. Dolayısıyla da altın onsun 2350 doların üzerinde kalması yukarı tepkinin devam etmesi için önemli. 2400 doların aşılması ile yükselişin 2430 ve 2450 dolar dirençlerine doğru devamı için takip edilebilir. Gram altın, yeniden 2500 TL’nin üzerine tepki gösterdi. Gram altın kısa vadede 2500 TL’nin üzerinde 2540 TL hedef direnç konumunda. 2460 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim.

İkon-ok
İrem Dışpınar 9 Temmuz 2024 Salı
Endekste 11.000 direnci korunuyor, Powell’ın konuşması ön planda…

BIST 100 Endeksi haftaya olumlu bir başlangıç yaptı. Endeks 11.000 direncine doğru yükseliş denemelerine devam ediyor. Geçtiğimiz hafta içeride beklentilerin altında açıklanan ve sekiz ay sonrasında yıllık bazda ilk kez geri çekilen enflasyon verisinin ardından önümüzdeki dönem için TCMB’den faiz indirim beklentileri artış gösterdi. Buna paralel endeks banka hisseleri öncülüğünde kısa vadeli yükselen trendine başlarken, aynı zamanda 10.800’ün üzerinde üçgen sıkışmasını yukarı tamamlamış oldu. Endeks son durumda üçgen formasyonunun üzerinde olumlu bir seyir izliyor. Ve bu formasyon oluşumu da endekste önümüzdeki dönemde yükseliş potansiyeline işaret ediyor. Endeks ilk etapta 10.900’ün üzerinde 11.000 ve 11.088 olan tarihi zirve seviyesine doğru yükseliş gösterebilir. Daha uzun vadede ise üçgen formasyonunun üzerinde kalması ile birlikte bu oluşumun gereği olarak endekste önümüzdeki dönemde 12.000 seviyesine doğru yükselişin devamını bekleriz. 10.700 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.600 desteğinin üzerinde trade pozisyonları korunabilir. Bankacılık endeksinde son aylarda mevcut olan sıkışmanın direnci 16.000 seviyesinde bulunuyor. Dolayısıyla da bu seviyenin aşılması ile yükselişin ileri taşındığını görebiliriz. 15.000 desteğinin üzerinde ise olumlu görünüm devam ediyor. Perşembe günü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Fatih Karahan bir yabancı yatırım bankası tarafından İstanbul'da düzenlenecek yatırımcı toplantısına katılacak. Dolayısıyla da BIST, yabancı yatırımcılar ile temasların devam etmesine yönelik olumlu algılama ile hafta genelinde yukarı yönlü seyir izleyebilir. Ancak ara ara gün içerisinde destek ve direnç bölgeleri arasında dalgalanmalar da gösterebileceğini belirtelim. Diğer yandan 19 Temmuz’da Moody’s’ten not artırım beklentilerinin bulunduğunu vurgulayalım. Yabancı yatırımcılar ile toplantıların gerçekleşmesinin yanı sıra kredi not artırımlarının devam etmesi BIST’in performansı açısından olumlu. Yurtdışı piyasalara baktığımızda; ABD borsalarında yükselen trendde risk alma iştahı korunuyor. Fransa’da sol ittifak ilk sıraya yerleşirken, Macron ittifakı ikinci oldu, ilk turun birincisi aşırı sağ üçüncü sıraya geriledi. Ülkede koalisyonun kurulması bekleniyor. ABD tarafında; Fed Başkanı Powell’ın Eylül‘de faiz indirimi sinyali vermese de son enflasyon verilerinin epeyce bir iyileşmeye işaret ettiğini belirtmesi bu yıl Fed’den faiz indirim beklentilerinin güçlenmesini sağladı. Haftanın takviminde; bugün ve yarın Fed Başkanı Powell’ın komite yarıyıl sunumlarında enflasyon ve faiz indirimine yönelik açıklamaları merakla takip edilecek. Son dönemde ABD’de enflasyon verileri geri çekilirken, fiyatlar genel düzeyi hafif soğumaya işaret ediyor. Powell’ın enflasyon verilerinin seyrinin yanı sıra faiz indirime yönelik detay/ip ucu verip vermeyeceği önemli olacak. Perşembe günü ABD’de enflasyon verileri küresel piyasaların radarında bulunuyor. Cuma günü içeride cari işlemler dengesi verisi öne çıkıyor.



EUR/USD paritesi Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları ve düşüş gösteren ABD ISM verilerinin sonrasında faiz indirim beklentilerinin artması ile alçalan kanalını yukarı tamamlamıştı. Parite kısa vadeli yükselen trendde hareket ederken, 1,08’in üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. Paritede 1,08 desteğinin üzerinde yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. Bu durumda parite 1,09-1,0920 hedef direnç bölgesine doğru yönelim sergileyebilir. 1,0760 ise ara destek seviyesidir. Dolar kuru geçtiğimiz hafta 33,00 olan psikolojik direnç seviyesinin üzerini test etmesinin ardından aşağı yönlü seyir izlemişti. Doların küresel çapta güç kaybetmesi de kurdaki düşüşe destek sağladı. Kurda 32,50 önemli destek seviyesi olarak öne çıkıyor. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması geri çekilmenin devamı açısından önemli. 32,80 ara ve 33,00 ise  ana direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.


Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendinin altına geri çekildi. Brent petrolde 84,00 dolar destek, 86,50 dolar ise direnç seviyesidir. Kısa vadeli üçgen sıkışmasını yukarı tamamlayan ve 2400 dolar direncine yönelen altın ons fiyatları güç kaybına uğradı. Altın onsta 2350 dolar önemli destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek. 2400 doların aşılması ile yükselişin 2430 ve 2450 dolar dirençlerine doğru devamı için önemli. Gram altın, altın onsun güç kaybına uğraması ile 2500 TL’nin üzerinde kalıcı olmakta zorlanıyor. Gram altın kısa vadede 2500 TL’nin üzerinde 2540 TL hedef direnç konumunda. 2460 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim.

İkon-ok
Back to Top